Arijana Meštrović - Apoteka je bila moja prva ljubav 22.01.2021.

Povodom webinara Upravljanje vremenom i prioritetima za zdravstvene profesionalce, razgovarali smo sa doc. dr sc. Arijanom Meštrović, mag. farm, FFIP Pharma Expert , koja nam je otkrila kako ona bira prioritete , kao i kako je procenila da je vreme za preokret u karijeri. Osvrnula se i na predstojeći webinar za zdravstvene profesionalce, čiji sadržaj će se bazirati na primerima iz prakse, učenju i savetima kako naći vremena za ono što nam je važno.

Kako ste se odlučili za studije farmacije?

To je bila želja mog tate, ali kao i u slučaju mnogih farmaceuta, moram priznati da mi farmacija nije bila prvi izbor. Nakon završene matematičke škole, htela sam da studiram molekularnu biologiju, ali me jedan mladi lekar u studentskoj poliklinici gde sam bila na lekarskom pregledu, koji je tada bio obavezan za upis farmacije, odgovorio od toga i približio mi potencijal razvoja farmacije u budućnosti. Na putu do kuće pala je odluka. Volela bih da nekada sretnem tog kolegu da mu zahvalim što mi je pokazao put u profesiju kojoj danas pripadam svim srcem.

Koja vam je najdraža uspomena iz perioda kada ste radili u apoteci?

Mnogo je lepih uspomena i teško je izdvojiti samo jednu, ali ipak…jedan pacijent, zavisnik o metadonu sa kojim sam pažljivo i dugo prolazila uspone i padove u višegodišnjem odvikavanju – došao je do cilja - uspeli smo zajedno. Posetio me nakon što je dve godine bio „čist“, sa bebom u naručju i velikim buketom cveća u znak zahvalnosti za pružene savete i negu. Ima i još jedna, vrlo emotivna - o usvojenoj bebi koja je dobila ime Arijana, jer je par kojeg smo više godina lečili od neplodnosti morao da odustane od procesa, a onda su se odlučili na usvajanje. Pošto sam sa njima u apoteci prolazila sve trenutke vezane uz pokušaje ostvarivanja trudnoće, to je bio njihov način da mi pokažu koliko im je to značilo.

Kako i zašto ste se odlučili na preokret u karijeri?

Uvek sam znala da želim da se bavim edukacijom, još od ranog detinjstva. Apoteka je bila moja prva ljubav, ali prilike su se posložile na način da sam dospela u novi, veliki apotekarski lanac i dobila priliku da vodim razvoj kompetencija i edukujem kolege. U ovoj oblasti sam i doktorirala i ostvarila brojne projekte u inostranstvu, a onda su kolege i iz drugih ustanova počele spontano da me zovu da im održavam edukacije, bez nekog mog velikog uticaja ili plana. Kada je u vreme recesije taj broj poziva postao stvarno veliki, meni je bilo potrebno samo malo hrabrosti da donesem odluku. Sećam se dana kada sam u isto popodne primila 3 upita. Rekla bih da su se prilike stvorile same, a ja sam bila spremna i željna.

Sa Jasminom, 27. januara, ćete održati online webinar Upravljanje vremenom i prioritetima za zdravstvene profesionalce. Da li ste Vi ikada imali izazov kada je u pitanju organizacija vremena i kako ste ga rešili?

Svi imamo takve izazove, ali sve je stvar percepcije, samodiscipline i namere – šta i zašto nešto radimo. Za mene je pronalazak višeg cilja, opšteg dobra, pomoći pacijentima bio pokretač. U apoteci se sećam koliko je faktora uticalo na odluke o tome šta su prioriteti, ali sam shvatila da se vreme ne može imati ili nemati, može se samo imati ii nemati osećaja za bitno i hitno. Učila sam od mudrih ljudi o alatima koji mi u tome mogu pomoći i imam utisak da posle toga nikad nisam „gubila vreme“. I danas oni koji rade sa mnom znaju da ako mi je nešto važno – naći ćemo vremena.

Kako rešiti izazov zvani "nemam vremena"?

Tu rečenicu treba da dekodiramo u ono što ona zapravo znači: Nije mi prioritet. Kada bismo svaki put umesto „nemam vremena“ za učenje, vežbanje, posetu roditeljima, igru sa decom, odlazak u pozorište rekli „to mi nije prioritet“ tek tada bismo priznali da je „nemam vremena“ samo izgovor. Neke kolege u apoteci kažu da nemaju vremena za pružanje dodatnih usluga, prijavu nuspojava, posetu lekarima, ali zapravo to ne rade jer te radnje ne doživljavaju kao prioritet. O tome ćemo više, naravno, na webinaru.

Kako je nastala Jasminina i vaša saradnja i kako ste znale da zajedno donosite dodatnu vrednost vašem poslovanju?

Jasmina je iskusni konsultant i ekspert u području razvoja ljudskih potencijala i moja prva saznanja o alatima za upravljanje vremenom došla su upravo od nje. Verujem da ćemo zajedno kroz osvrt na trendove u upravljanju, o čemu Jasmina veoma puno zna, i primere iz prakse koje mogu doneti ja, pomoći kolegama da dođu do rešenja. Osim što nas veže veliko i inspirativno prijateljstvo još od srednjoškolskih dana, Jasmina i ja takođe delimo iste vrednosti i stavove o edukaciji i upravljanju potencijalima u ovo nepredvidivo vreme i sarađujemo dugi niz godina, iako dolazimo iz različitih profesija. Ovo je prvi put da zajedno radimo webinar za pružaoce zdravstvene nege i radujemo se toj prilici.

Šta učesnici mogu da očekuju od predstojećeg webinara?

Učesnici mogu da očekuju interaktivan webinar sa nizom primera iz prakse za zdravstvene profesionalce, pregled alata koje mogu početi da koriste odmah nakon webinara. Takođe mogu postavljati pitanja unapred ili tokom webinara, a pripremamo im i zanimljiv edukativni materijal koji će moći da koriste za dalje učenje i napredak. Sigurno mogu obećati afirmativnu i motivišuću atmosferu u kojoj će se svi biti podstaknuti i na promenu, naučivši nešto novo ili čuvši potvrdu da razmišljaju na ispravan način.

Radujemo se susretu i zajedničkom učenju na webinaru!

 

SVE INFORMACIJE POTREBNE ZA PRIJAVU NA WEBINAR

Datum održavanja: 27. januar 2021.

Vreme održavanja: od 18 do 20 sati

Kotizacija: 30 evra

Mesto: ZOOM platforma

Svoju uplatu iz Srbije i Crne Gore možete izvršiti na linku:  https://bit.ly/2UCr7nz

Popunite tražene podatke a u polje Broj narudžbe/rezervacije upišite 1

Nakon što uplata bude evidentirana, na mejl koji ste upisali vam stiže link za registraciju na webinar!

Više informacija pročitajte u tekstu  Upravljanje vremenom i prioritetima za zdravstvene profesionalce